AED's vragen en antoorden

Nieuws

aed2Vragen & Antwoorden

 1. Wat is een AED?

AED is een afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. De hartstichting stelt dat reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten de grootste kans op overleving biedt.

 1. Waarom is buurtvereniging Arenberg hierbij betrokken?

In oktober 2018 hebben Peter Heerschop namens Stichting Beemster Hart Safe en Jan Tuijp namens EHBO Beemster het bestuur van buurtvereniging Arenberg benaderd om onze medewerking te vragen voor het dekkend krijgen van het Beemster buitengebied met betrekking tot de AED. Landelijk ambieert men dat er een AED beschikbaar is binnen een straal van 500 meter; de eerste 5 à 6 minuten na een hartstilstand zijn namelijk het belangrijkst. Zoals op het kaartje hieronder is te zien, was er binnen (en in de nabijheid van) het gebied van onze buurtvereniging nog geen AED beschikbaar. Er waren in onze buurt minimaal 2 AED’s nodig.

 1. Waarom hangen de AED’s op de gekozen locaties?

De locaties zijn gekozen in overleg met Stichting Beemster Hart Safe en EHBO Beemster.

De locaties moeten centraal maar verdeeld in de buurt liggen, een brede dam of brug hebben om gemakkelijk en snel te kunnen keren en de AED moet 24 uur per dag beschikbaar zijn, dit houdt in dat deze aan de buitenmuur moet hangen en er geen poort mag zijn.

 1. Wie heeft deze AED’s betaald?

Stichting Beemster Hart Safe heeft buurtvereniging Arenberg het aanbod gedaan om bij de aanschaf van één AED er een tweede gratis bij te plaatsen. De fam. Waal heeft aangeboden om de kosten van deze aanschaf op zich te nemen. De fam. Knip heeft aangeboden de kosten voor het eerste jaar onderhoud van de bij hen geplaatste AED op zich te nemen.

 1. Hoe vaak is onderhoud nodig en hoeveel kost dat?

De AED’s hebben jaarlijks onderhoud nodig om de werking te kunnen blijven garanderen. De kosten hiervoor komen neer op ongeveer € 200,- per stuk, wat dus neerkomt op zo’n € 400,- per jaar.

De levensduur van een AED is ongeveer 10 jaar, het is dus ook nodig om alvast te sparen voor vervanging.

Aangezien de AED’s zijn geplaatst om iedereen in onze buurt te helpen, leden én niet-leden, hopen wij dat deze kosten door alle inwoners gezamenlijk zullen worden gedragen.

Als ieder adres in onze buurt hieraan meewerkt, en bijvoorbeeld € 5,- doneert, kan Stichting Beemster Hart Safe voorlopig de werking van onze AED’s garanderen.

 1. Hoe kan ik helpen?

Er zijn twee verschillende dingen nodig:

 1. Geld voor onderhoud
 2. Mensen die kunnen reanimeren
 1. Hoe kan ik doneren?

Er zijn drie verschillende manieren om te doneren:

 • U kunt contant doneren. In de eerste helft van april komt er iemand van het bestuur van buurtvereniging Arenberg bij u aan de deur, of u brengt het langs bij de penningmeester (Carola Knip, Purmerenderweg 9) of bij een van de andere bestuursleden.
 • U kunt geld overmaken naar IBAN nr: NL21 RBRB 0929.0475.16 t.n.v. buurtvereniging Arenberg
 • Via een ‘Tikkie’. Heeft u een betaalapp? Geef uw mobiele nummer of emailadres door aan: Erica Helder 06-20396047 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 1. Hoe kan ik nog meer helpen?

Er zijn natuurlijk ook mensen nodig die een AED kunnen bedienen.

 • U kunt hiervoor (op eigen kosten) een cursus volgen via EHBO Beemster. Als er minimaal 6 personen uit onze buurt zich hiervoor opgeven, kan deze cursus op locatie in onze eigen buurt worden gehouden, anders is deze in Middenbeemster. De kosten hiervoor bedragen € 35,- per persoon. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een reanimatiecursus. Dit diploma moet ieder jaar worden verlengd door een herhalingsles te volgen. De minimum leeftijd voor deze cursus is 14 jaar.
 • Bent u al gecertificeerd? Geef dit dan door, zodat u ook bij een hartstilstand in onze buurt kunt worden opgeroepen.

Het streven is om 10 gediplomeerden te hebben per AED.

 1. Heeft reanimeren wel zin?

De Hartstichting zegt hierover het volgende:

De afgelopen decennia zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis flink gestegen. Midden jaren '90 was de overleving 9 procent. Inmiddels is dit percentage gestegen tot gemiddeld 23 procent. Meerdere factoren zijn van invloed op de overleving:

 • het hoge percentage omstanders dat start met reanimatie voor de aankomst van de ambulance (in 75% van de gevallen)
 • het aansluiten van een AED
 • een schokbaar beginritme

Conditie na reanimatie Onderzoek wijst uit dat 90% van de overlevers het ziekenhuis in een redelijke tot goede neurologische conditie verlaat.

 1. Waar kan ik meer informatie krijgen?
 • Over de AED’s in onze buurt: neemt u dan contact op met Erica Helder 06-20396047 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Over AED’s in Beemster, Stichting Beemster Hart Safe: www.aedbeemster.nl
 • Over EHBO in Beemster: www.ehbobeemster.nl
 • Over reanimatie in het algemeen: www.hartstichting.nl
 1. Wie zijn de bestuursleden van buurtvereniging Arenberg?

Voorzitter: Erica Helder

Penningmeester: Carola Knip

Secretaris: Rianne de Wit

Website/email: Hans de Boer

Algemeen lid: Lianne van Rooijen

Algemeen lid: Martin Waal